Valpetrening med Cnut 5 mnd

Vi får mange spørsmål om hva vi pleier å trene med egne valper.

Det er litt variabelt ut fra hvordan valpen er, men det vi starter å trene tidlig uansett valp, er innkalling, gå pent (i kobbel/snor) sitt + bli og vente før de får gå ut av hundegården osv. De lærer også ordet nei og bra, kanskje i omvendt rekkefølge 🙂 . De lærer å sitte i bur, er med på bilturer, sitter på hunderommet, sitter i hundegård, og i det hele tatt å vente. 

 Vi tar de med ut i forskjellig terreng, så de lærer seg å gå på broer, i lyng, myr, busker og kratt. + sitte ned å slappe av sammen med oss. 

Det er vel  i hovedsak hverdagstreningen.

 

Når hunden begynner å ¨få hjerne¨,dvs blir skolemoden så går vi litt videre med treningen. Hvor gamle de er da, varierer, men vi stresser ikke med så mye før vi merker at de er modne for det. Når de først er skolemodne, går det raskt å lære de nye saker, så det er ingen grunn til å stresse.

Noe av det første vi trener,- er at de skal kunne la ting være,- dvs de skal sitte stille selv om vi triller en tennisball rundt på bakken.

Vi lærer de hvor posisjonen er ved fot, og de trener apportering inne, før vi går ut og trener det i terrenget.

Vi trener hukommelse ved å legge igjen en dummy, gå ifra og sende tilbake. Først går vi bare noen meter, og om det går bra,-øker vi lengden så valpen må løpe langt tilbake. Lengden er avhengig av valpens evne til å konsentrere seg, hvor trygg den er,- og også hvor interessert den er i å apportere. Cnut har de 3 tingene på plass, så når vi  startet med at han skulle  løpe langt,- gjorde vi oppgaven enkel, dvs la ball/dummy på en sti, el lign, så det var lett for han å springe tilbake.

Nå som han har begynt å forstå oppgaven(gå dit vi peker) så legger vi inn flere alternativer. feks kaster en dummy,vender om 180 grader og sender tilbake på den vi la ut før den får hente den sist kastede markeringen.

En annen øvelse vi gjør er at vi kaster en markering, flytter oss noen meter, og sender deretter valpen. Vi kan også kaste ut flere markeringer med god vinkel mellom.

Vi er ikke redde for å gi han utfordringer i ulike oppgaver og terreng.

Om det ikke fungerer, så lar vi det bare være, og prøver igjen en annen dag 🙂 Treningen skal være gøy,- og derfor presser vi den aldri.

Vi trener at valpen skal kunne gå rolig ved foten i snor, og gjerne sammen med flere av våre egne hunder når vi går tur.

Vi tester også om de vil ta vilt,så vi kan huke av det på sjekklisten. Om valpen er litt tvilende, så venter vi bare til den er litt eldre før vi jobber med det.

Det aller viktigste er å få en god relasjon til valpen, så vi blir et godt team til senere, og vi får oss en skikkelig Huntingmate.